Att äga en pitbull

Att äga en pitbull är lite speciellt. Om vi inledningsvis bortser från rasen en liten stund. Var beredd på att försvara dig, din hund och allt annat som har med pitbulls att göra.

Så snart du har kommit hem med din lilla ögonsten och det är dags för små utomhuspromenader, kommer du att möta människor som vill hälsa på din lilla valp och nyfiket fråga vilken ras det är.
Då har du två alternativ:
1. Hitta på någon konstig ras eller säg att det är en blandras.
2. Berätta att det är en pitbull och var sedan beredd att argumentera för din ras.

Det är nämligen så att alla, precis alla som inte har en Amerikansk pitbullterrier eller någon erfarenhet av rasen har blivit så påverkade av media och löpsedlar att de har en mängd av helt horribla uppfattningar om din hund och ditt ägarskap. Käkarna låser sig, Mördarhund, De blir galna när dom är vuxna, Bara kriminella har pitbull, Listan kan göras hur lång som helst.

Som nybliven pitbullägare kan det vara både roligt och intressant att stå och diskutera sin hund, men när den 763:e har varit framme hos dig med precis samma snurriga uppfattning som de föregående 762 människorna. Då blir det en aning tröttsamt…

Detta stadium passerar när din hund blir lite större och det inte är någon liten valp längre, då tar samma människor omvägar när de möter dig på trottoaren och ni följs av menande blickar och viskningar så snart ni passerar en uteservering. Det är många knäppskallar som dras till rasen och som tyvärr äger en pitbull, det medges. Det tråkiga är att du också med all sannolikhet kommer att stämplas som en av dessa knäppskallar av omgivningen när du äger en pitbull.

Som pitbullägare måste du vara en god ambassadör för rasen i alla lägen. Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att du har grundlydnaden klar och lär din hund att umgås på ett normalt sätt med andra hundar så tidigt som möjligt. Gå aldrig med din hund okopplad om du inte har 100% kontroll på den. Låt inte barn springa fram och hälsa utan förvarning. Pekpinnarna haglar här, men vi har inte råd med ännu en fantastisk löpsedel som stärker våra kritiker. Basta!

Sådär, nu är du förvarnad om vad som väntar dig runt hörnet när du äger en pitbull. Då kan jag berätta hur rasen är att äga.

Amerikansk pitbullterrier är otroligt lyhörda och känsliga för sin ägare. Höjer du rösten åt din pitbull så faller han eller hon ihop som ett korthus. Amerikansk pitbullterrier vill alltid vara sin ägare till lags och har ett enormt behov av att känna sig älskad och omtyckt.

Jag har aldrig träffat någon hundras som lär sig så snabbt men precis som de andra bull-raserna så måste en pitbull vara motiverad och tycka det är kul annars struntar han eller hon i det bara helt enkelt. Tjurskalligheten tycks också vara nedärvd från de andra bull-raserna. En Amerikansk pitbullterrier kan du helt enkelt lära vad som helst, dom gör allt du vill, bara du lyckas motivera dom.

En pitbull är lojal in i döden. I ur och skur, i nöd och lust. Din pitbull kommer aldrig att svika dig.

Lycka till med din nya livskamrat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>