Att köpa en pitbull

Att köpa en pitbull är ingenting man bara gör för att det känns kul för stunden. Amerikansk pitbullterrier är precis lika underbar som hemsk att äga om man inte ger den rätt uppfostran och omvårdnad.

Känsliga hundar.
Amerikansk pitbullterrier är faktiskt normalt sett en väldigt känslig och lättsårad hundras. En alltför hård ägare som gapar åt sin hund och sliter i kopplet oavbrutet har alla förutsättningar till att skapa en nervös och osäker hund. Nej, hugg och slag är verkligen ingenting för en rastypisk pitbull. En pitbull måste motiveras och behandlas med stort tålamod. Framförallt ska han eller hon överösas med kärlek, uppmuntran och närhet under uppväxten. Har du inte förstått detta och ändå tänker skaffa en pitbull, så ska du helt enkelt inte ha en pitbullterrier.

Miljöträning.
Människoaggressivitet är mycket sällsynt hos pitbulls och ingen medfödd egenskap. Det är i de flesta fall ägaren som har uppmuntrat/tränat sin pitbull till detta. Däremot finns det anlag för hundaggressivitet hos rasen. Därför är det otroligt viktigt att din hund får umgås med vänliga hundar redan som valp. Det är ingen garanti att detta förhindrar hundaggressivitet när en pitbull uppnår könsmognad men med tålamod och täta kontakter med vänliga hundar uppnås önskat resultat i de flesta fall. En pitbull ska tidigt miljötränas. Försök att redan första veckan röra dig ute bland människor och gärna träffa andra hundsäkra hundar. Fortsätt sedan med det under hela valptiden, på så sätt undviker du framtida problem när hunden är stor.

Vakthund.
Pitbull som vakthund. Ledsen att säga detta: En pitbull är en ganska dålig vakthund. Det finns undantag men de flesta pitbulls älskar andra människor och skulle nog bara tycka att det var kul om någon kom på natten och hälsade på. Amerikansk pitbullterrier är av naturen självsäker och känner sig aldrig hotad av någon, därför betyder alla nya människor för en pitbull bara någonting roligt och spännande. Om det är en vakthund du främst letar efter finns det betydligt mer lättränade raser.

Motionera valpen med måtta.
Ta det lugnt med din pitbull under valptiden medan han/hon växer. Det är mycket lätt att övermotionera en pitbull eftersom dom aldrig verkar tröttna. Håll all motion på leknivå och vänta tills din hund är 1-1.5 år innan du börjar springa eller cykla med den.

Krav på uppfödare.
Kanske känner du redan till en bra uppfödare som du har fullständigt förtroende för? Då är allt frid och fröjd. Men för dig som för första gången ska ta kontakt med en uppfödare och kanske är på väg att titta på valparna finns det några viktiga saker att tänka på…

En pitbull för 3000:- ?
Man får vad man betalar för. Det gäller även i hundvärlden. En Amerikansk pitbullterrier som säljs för 2-3000 kr. via en lapp på anslagstavlan i närlivsbutiken är antagligen ingen äkta pitbullterrier och saknar säkerligen stamtavla, är oregistrerad, och är uppfödd av någon lokal förmåga som har parat sin hund för att tjäna lite extrapengar. Det behöver inte rimligtvis vara något fel på valparna eller uppfödaren, men var inte naiv och tro att du har köpt en bra rasren Amerikansk pitbullterrier billigt. En äkta pitbull kostar normalt ca. 7-12000 kr. beroende på ursprung o.s.v. Det är absolut inget fel i att köpa en pitbull-blandras, en blandras kan fungera precis lika bra som en äkta pitbull, men bli inte lurad att det är en äkta renrasig Amerikansk pitbullterrier.

Är hunden renrasig?
Hur vet man att en Amerikansk pitbullterrier är renrasig? -Stamtavlor ska finnas för båda föräldrarna, dessutom bör båda föräldrarna vara registrerade och ha certifikat som styrker detta hos UKC The United Kennel Club eller hos A.D.B.A The American Dog Breeders Association. Då kan du vara ganska lugn. Om detta saknas? Ja, då är det upp till dig om du känner att du kan lita på vad uppfödaren säger. Var försiktig! Det finns gott om hundskojare som lever på att sälja ”pitbulls”.

Kräv!…
Valparna ska givetvis vara id-märkta (med chip), avmaskade och veterinärbesiktigade med besiktningsintyg innan de levereras. Saknas något av detta? -Spring därifrån!
Inga valpar ska levereras före åtta veckors ålder, det finns inga undantag eller skäl till att leverera dom tidigare. Valpen behöver så väl tiden tillsammans med sin mamma och kullsyskon fram till åtta veckors ålder.
Du bör också ha fått med dig en bunt papper från uppfödaren. Förutom de vanliga ägarhandlingarna bör du ha information om försäkring (som är ett kapitel för sig) och anmälningsblankett för ägarregistrering hos Jordbruksverket om inte detta redan är ifyllt och ivägskickat. Givetvis ska du också ha med dig alla adressuppgifter till uppfödaren så att ni också kan hålla kontakten efter valpköpet.

Bonus.
Övriga saker som sätter ”guldstjärna” på uppfödaren är om han skickar med lite foder som valpen är van vid och en gammal trasa som har legat inne hos valparna en tid så att valpen kan känna lukten av sina syskon och sin mamma de första skrämmande dygnen i sitt nya hem.
Det är också bra om uppfödaren har haft valparna utomhus någon gång, det underlättar de första utomhuspromenaderna när ni kommer hem.

Åsikterna är många och delade inom ämnet. Men detta är de mest grundläggande kraven och önskemålen som du bör och ska ställa på din uppfödare.

* Att försäkra en pitbull.
Försäkringsbolagen vägrar att försäkra Amerikansk pitbullterrier eller blandraser med inslag av Amerikansk pitbullterrier! Inget försäkringsbolag som håller på med djurförsäkringar försäkrar öppet pitbulls. De har alla arbetat fram någon slags gemensam policy angående detta. Varför försäkringsbolagen har den inställningen går det tyvärr inte att få ett vettigt svar på. Jag gjorde en rundringning till de fyra största försäkringsbolagen i Sverige och fick inga konkreta svar. Någon pratade lite löst om dyra skador i samband med hundkamp. (?) Så jag antar att vi har ytterligare ett ”mediaspöke” att brottas med. Jag kunde i vilket fall som helst inte förmå något försäkringsbolag att motivera denna policy eller att skriftligen förklara denna minst sagt luddiga ståndpunkt.

*Notering: Så såg den bittra verkligheten ut ända fram till i jan/feb 2005, då började IF djurförsäkringar samt Agria djurförsäkringar att försäkra pitbulls.

3 thoughts on “Att köpa en pitbull

  1. Fredric

    Hej jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig att komma i kontakt med några blå eller gråa American Pit Bull Terriers? Tack på förhand fredric

    • Hej! Kontakta dunkel kennel i Finland.

    • Tyvärr, du får nog vänta dig utanför Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>