Köp inte en smuggelhund

Under senare tid har det blivit vanligt att hundvalpar som annonseras ut på Internet har smugglats hit med falska eller inga papper från länder där hundvalpar av olika skäl är billiga att köpa. Detta framgår förstås inte i annonsen eller när köpet görs upp.

Låt dig inte luras!

Alltför många köpare är helt ovetande om att de blivit lurade ända tills de besöker veterinären för första gången och blir tillfrågade om djurets bakgrund, köpehandlingar etc.

Den som köpt en smuggelhund:

* gynnar en verksamhet som kan innebära plågsamma förhållanden för tik och valpar under uppfödningstiden, och att valpar dör under transporten till Sverige.
* kan genom valpen föra in rabies och den för människor livsfarliga dvärgbandmasken.
* riskerar att stå ensam med en hund som visar sig vara sjuk, och som det händer att veterinären vägrar behandla.

För att undvika att köpa en insmugglad valp:

* Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på t.ex. en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats “bara för att titta” – det är svårt att motstå små söta valpar.
* Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer framgår. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
* Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt friskintyg. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt när de kommer ut i samhället. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
* Hundar över fyra månaders ålder ska vara ID-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
* Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden! Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.
* Köp inte bara med hjärtat! Om du misstänker att allt inte står rätt till ska du låta bli att genomföra köpet, även om du ömmar för hunden.

Smugglingen upphör bara om ingen köper valparna! Det bästa sättet att bidra till att stoppa djursmugglingen är att inte köpa de smugglade djuren!

Källa: Jordbruksverket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>