Vad är en stamtavla?

En stamtavla är ett utdrag ur en stambok vilken förs av en kennelklubb. En stambok håller reda på alla hundar inom en ras och följaktligen handlar din stamtavla om din hunds härstamning. Kort sagt, en stamtavla är ett officiellt dokument utfärdat av en kennelklubb.

En stamtavla är också en garanti för att ens hund är renrasig och har känd bakgrund och är den enda egentliga garantin som finns.

Folk brukar påpeka att det förekommer ett och annat fel i stamtavlor hos SKK m.fl. och det finns en och annan som fuskar men det är inte speciellt vanligt och det fyller inget vettigt syfte.

Det finns de som försöker förringa stamtavlors värde genom att påpeka att kända “dogmen” och uppfödare anger fel härstamning på sina hundar men, det argumentet är ju bara korkat. I den mån detta förekommer så är syftet att dölja bra hundars ursprung för konkurrenter. Ute i förorterna så försöker man dölja skithundars ursprung för att lura valpköpare. Det är en viss skillnad och att försöka jämföra sig med dogmen som producerat de bästa hundarna inom rasen i tjugo år är tragiskt.

De som säljer “renrasiga pitbull men utan stamtavla” brukar inte bli så långlivade. De tar som regel några kullar och sen sprider sig ryktet om deras hundars kvalitet och så har de bränt sina skepp och lägger ner. Det handlar om att tjäna en snabb och lätt hacka på att lura okunniga att köpa direkt dåliga hundar. Tyvärr lurar de många köpare och producerar många mindre bra valpar medan de håller på.

Man “forskar” inte fram en stamtavla, man kan inte fråga folk för att få reda på sin hunds stamtavla, man kan inte leta på nätet och får man en handskriven lapp av sin “uppfödare” så är det inte en stamtavla. Det är en handskriven lapp.

Det enda värde den har är att du eventuellt kan torka dig i baken med den. Mer är den inte värd eftersom du inte vet om det som står där är sant. Det ljugs friskt och de som inte ljuger har ofta själva blivit ljugna för. Det missförstås och folk byter ofta namn på sina hundar för att förvirra just för att köpare inte ska inse att det finns ökända skithundar bakom den hund de funderar på att köpa valp efter.

Det är en stor och djäkligt ful värld där ute. Se upp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>