Fördomar och myter om American Pit Bull Terrier

Medias bild – Din verklighet?

Det finns ett stort antal fördomar och myter om American Pit Bull Terrier. En del har media skapat för att rapportera sensationshistorier om oövervinnerliga ”mördarhundar” och andra har omogna pitbullägare hållit vid liv för att få deras hund att framstå som någon slags superhund.

Här kommer ett litet urval av alla fantastiska påståenden:

”Käkarna låser sig på en pitbull när dom biter.”

— Helt galet. Käkarna låser sig inte på någon hundras, det handlar om en obändlig vilja som kan göra att en pitbull helt enkelt inte vill släppa sitt tag. Stark vilja i kombination med en extremt hög smärttröskel helt enkelt.

Ingen hund biter hårdare än en pitbull.

— Det finns idag ingen tillförlitligt metod att mäta hundars bettstyrka. Detta påstående används främst av pitbullägare som vill få sin hund att framstå som någonting utöver det vanliga. Rimligtvis biter en 60-kilos Mastiff betydligt hårdare än en 30-kilos pitbull.

Pitbulls är de hårdaste och grymmaste hundar som finns.

— En myt som odlas av smågrabbar med pitbull eller som har hört ett expertutlåtande av någon kompis. En pitbull är en hund och ingenting annat. Det är helt felaktigt att dra alla pitbulls över en kam. Precis som oss människor finns det olika individer, en del är hårda och andra är mjuka.

Pitbulls kan plötsligt bli helt galna en dag och attackera ägaren.

— Javisst, det händer tyvärr. Det händer inom ALLA raser. Men vem skriver om en Tax eller en pudel som biter sin ägare? Om man tar del av den bettstatistik som faktiskt finns på anmälda allvarliga attacker/bett av hundar så kommer pitbull efter ett flertal hundraser hur man än vrider och vänder på det. En rastypisk pitbull har ingen medfödd människoaggressivitet i sig och får absolut inte attackera sin ägare. I de fall som en pitbull har attackerat sin ägare har det i de flesta fall handlat om att hunden har varit svårt sjuk eller vanvårdad.

Man kan aldrig få en pitbull att lyda.

— Det finns raser som är lättare att arbeta med. Pitbull är ingen hund för den som skaffar hund för första gången normalt sett. En pitbull måste alltid vara motiverad till lydnad annars struntar den helt enkelt i detta. Men för den som är beredd att lägga ner tid/tålamod/engagemang/kärlek på sin hund så finns det alla förutsättningar att lyckas. I Sverige är inte pitbull så vanlig som brukshund ännu men i USA finns det ett stort antal Amerikanska pitbullterriers som är framgångsrika inom lydnad och andra bruksgrenar.

Pitbulls är inte rädda för någonting.

— Pitbulls består av många olika individer, alla är inte likadana. Så är det med alla hundar. Det går inte att uttala sig om en hel hundras med utgångspunkt från några enstaka individer. En pitbull ska inte vara nervös och rädd men den ska inte heller vara alltför dumdristig och självdestruktiv.

© pitbull.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>