Mathias Sundin, Peter Kjällkvist: Inför licenskrav för farliga hundraser

Hundar av rasen kaukasisk ovtjarka kan väga upp till 80 kilo, är misstänksamma mot främlingar, har lätt för att bita och är framavlade för att skydda boskap från varg och björn på ryska stäppen. De finns, helt oreglerat, som sällskapsdjur i Sverige. Danmark har beslutat att förbjuda 13 farliga hundraser, bland annat kaukasisk ovtjarka. Sverige borde följa efter och införa en licens som gör dessa hundar omöjliga som sällskapshundar.

Flera gånger i veckan kan vi läsa om hundattacker runt om i Sverige. Alltför ofta är det så kallade kamphundar inblandade. Många människor, framförallt de med egna hundar, känner en stor oro att träffa på en sådan hund när de är ute på promenad. En del lever under ren terror när det finns sådana hundar i områden där man rastar sin egen hund. Många andra länder, däribland våra grannar Norge, Danmark och Storbritannien, har uppmärksammat problemet och infört lagstiftning som förbjuder vissa hundraser.

Trots det blundar samtliga svenska riksdagspartier för problemet. De menar att den nuvarande lagstiftningen, som lägger stort ansvar på ägaren, räcker. Det gör den tyvärr inte. Riksdagspartierna har köpt Svenska Kennelklubben och andras argumentation, som menar att om en hund är farlig beror det bara på ägaren, inte på hunden. Självklart spelar ägaren en stor roll. En dålig ägare som behandlar sin hund illa och inte uppfostrar den, kan naturligtvis få fram en jobbig och farlig hund även av en hundras som normalt är lugn och sällskaplig. Lika självklart som att ägaren spelar roll, är det att olika hundraser har olika egenskaper. En del raser har sådana egenskaper, och är framavlade för syften, som gör att de är farligare än andra raser.

Dessa raser kallas ofta för kamphundar. Det är inget speciellt bra begrepp, eftersom problemet inte bara rör hundar av kamphundsras. Det finns flera farliga hundraser, exempelvis en del herdehundsraser och vakthundsraser. För att avgöra vilka raser som är farliga ska vi titta på deras egenskaper. Då ska i huvudsak två faktorer vägas in: mentala egenskaper och storlek.

Enligt en undersökning är den lilla chihuahuan den mest aggressiva hundrasen. Det betyder ju inte att den automatiskt också är den farligaste. En chihuahua kan inte döda någon, om man nu inte råkar sätta den i halsen. En stor hund som är aggressiv, som den kaukasiska ovtjarkan, kan däremot vara mycket farlig och orsaka stor skada eller döda en människa.

I många länder har lagstiftning ofta införts efter att en människa blivit ihjälbiten av en så kallad kamphund. Då finns det risk att lagstiftningen blir slarvig och obalanserad. Därför föreslår vi en nyanserad ny lagstiftning som hanterar problemet med de farliga hundraserna, samtidigt som det inte blir något totalt förbud. Vi vill se en sträng licens där hundraserna är indelade i tre kategorier, A, B och C.

Kategori A innehåller de allra farligaste raserna. De som har de mentala egenskaper och storleken för att vara farliga. Dessa hundar kommer inte att vara tillåtna som sällskapshundar. För att få licens för en sådan hund ska en rad hårda krav uppfyllas. Hunden måste användas i någon form av yrkesutövning. Exempelvis används kaukasisk ovtjarka som vakthund. Hundägaren måste vara specialutbildad för rasen och hunden får inte vistas som sällskapshund ute i samhället.

Kategori B har också flera av de egenskaper som finns hos hundarna i kategori A, men de kan vara mindre eller så de mentala egenskaperna inte lika framträdande. Det kan exempelvis vara brukshundar och vallhundar. Licens för att äga en sådan hund ska endast kunna fås av myndiga personer. Personer som är dömda för våldsbrott eller brott mot djurskyddslagen ska inte kunna få licens. Varje hund ska innan två års ålder genomgå mentalbeskrivning. Ägaren ska genomgå någon form av hundutbildning.

Kategori C innehåller alla andra hundar och hundraser. För att äga en sådan hund krävs ingen licens. I den här kategorin finns den största delen av alla hundar i Sverige, så de allra flesta hundägare kommer inte att behöva någon licens.

Med vårt förslag kommer vi i framtiden inte behöva ha några aggressiva 80-kilos hundar, eller andra farliga hundraser, på våra gator och torg. Vi får en balanserad lagstiftning som innebär att vanligt folk kan känna sig tryggare när går en promenad eller rastar sin egen hund. Rädslan och de många hundattackerna verkar inte ha nått fram till riksdagen ännu. Det är dags att de vaknar nu!

MATHIAS SUNDIN (FP)
Riksdagskandidat och oppositionsråd i Norrköping

PETER KJÄLLKVIST (FP)
F.d. föreståndare till ett hunddagis och f.d. ordförande i Svenska Beauceronklubben

Källa: Svenska Dagbladet

2 thoughts on “Mathias Sundin, Peter Kjällkvist: Inför licenskrav för farliga hundraser

  1. Daniel Gustafsson

    De har även skrivit en artikel på Newsmill i samma anda.

    http://www.newsmill.se/artikel/2011/10/07/kr-v-hundlicens-ven-f-r-hundens-skull

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>