Mats Odell: Förbjud kamphundar

Kommunminister Mats Odell vill förbjuda så kallade kamphundar i Sverige. Ministern säger till TV4Nyheterna att han är beredd att förbjuda ett tiotal hundraser – eftersom kamphundarna blivit ett problem för säkerheten för många som bor i större hyreshus.

Kamphundar är ett kontroversiellt ämne efter flera uppmärksammade olyckor då människor attackerats. Kommunminister Mats Odell vill nu förbjuda hundarna. I ett första steg ska bostadsbolagen uppmuntras att förbjuda hundarna i hyreskontrakten. Om det inte fungerar blir det lagstiftning.

”Vill se trygghet”

– Jag vill se till att det blir trygghet för människor som bor i ett hyreshus eller en bostadsrätt. Det är inte en mänsklig rättighet att hålla sig med hotfulla hundar som hotar andra människor, säger Mats Odell.

Framavlade som aggressiva

Mats Odell säger att han tittat mycket på Danmark när han förberett det här förslaget. I Danmark förbjöd man den första juli kamphundar. Man listade helt enkelt ett tiotal hundraser och sa att de inte var välkomna i landet längre.

TV4: Hundägarna brukar samtidigt säga att det inte är hundarna det är fel på utan ägarna. Är inte det här att angripa det på fel sätt?
– Sverige är ett öppet land och det finns människor med olika livsstilar och läggning. Människor är en sak men om man håller sig med farliga djur som är framavlade just för att vara aggressiva då tycker jag att det är läge att ingripa.

Jens B Nordström
jens.nordstrom@tv4.se

One thought on “Mats Odell: Förbjud kamphundar

  1. Allvarligt, det är lag på att man måste ha körkort för att få köra bil, det borde vara exakt samma sak med att få skaffa hund. Att gå en utbildning i hunskötsel/förståelse innan man har tillåtelse att köpa hund, och skärp övervakningen över privatförsäljningen av hundar. Alla hundar.
    En valp föds inte aggressiv, precis som vi människobarn inte föds kriminella. Det handlar om vad hunden får för uppväxt och VEM som köper hunden och i vilket syfte. Och det gäller precis ALLA hundar inte bara de hundar som hamnar under kategorin ”kamphundar”. Det är då fan inget uppblås i media om små aggressiva irriterande jävla chiwawor t.ex. ”Den är ju så liten och gullig, klart man inte kan skälla på den” och så får den lilla råttan bete sig precis som den vill. Det är egentligen samma sak med stora hundar bara att de gör mycket störra skada, självklart, om den hugger någon, än om en liten hund hugger än! Uppfostras de inte till fason och istället uppmuntras till att vara ilskna så är det klart att de är det! Men det är långt ifrån alla ”kamphundar” som är ilskna, min bror äger en amstaff och jag har aldrig träffat en så lugn go och underbar hund, aldrig!
    ”I ett första steg ska bostadsbolagen uppmuntras att förbjuda hundarna i hyreskontrakten”, förbjud inte en eller vissa raser, gör som så att ni granskar varenda människa med hund oavsett ras, och hunden istället. En jämförelse; ska ni genomföra att t.ex inte en enda människa ifrån ett visst land inte får flytta in i hyreshus? Ne klart det inte går, för bara för att EN eller NÅGRA människor ifrån ett visst land är dum i huvudet så är inte alla det! Samma sak med hundraser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>