Pitbullterrier och kamphundar

Av Martin Koprowicz

Efter alla inslag som cirkulerat i media den senaste tiden om hundattacker så vill jag som pitbullägare försöka reda ut begreppen om pitbullterriern och andra så kallade kamphundar.

Av någon märklig anledning drar man flera hundraser över en kam och kallar dem rätt och slätt för pitbull, kamphund eller i värsta fall mördarhund! I detta fack hamnar oftast American Pitbull Terrier, Amstaff, Engelsk Staffordshire Terrier, Bullterrier, Rottweiler, Mastiff och många andra raser.

Detta sätt att generalisera ökar okunskapen och rädslan hos allmänheten och ger pitbullterriern ett oförtjänt dåligt rykte. I de flesta fall där pitbulls omnämnts i dagspressen så har det rört sig om blandraser.

Pitbullterriern är en egen ras och inte ett samlingsnamn för olydiga hundar. En annan stor bidragande faktor till det dåliga ryktet är tyvärr att rasen i många fall har hamnat i fel händer. Detta har i dag i stor utsträckning försvunnit tack vare intresseorganisationer som Svenska Pitbullterrier föreningen och seriösa uppfödare som inte säljer hunden till ”vem som helst” utan ser till att hunden hamnar i ett bra hem.

Ingen hund biter utan anledning. En hund anfaller om den blir provocerad, känner sig hotad eller trängd. En pitbull är inte en förstagångshund och alla är inte lämpade som ägare till rasen. Det som skiljer den från många andra raser är dess ”gameness”.

Gameness är svårt att definiera men kan enklast översättas som ”vilja”. En hund med mycket game ger inte upp inför en övermäktig uppgift hur omöjlig den än kan te sig. Detta skall dock inte förväxlas med aggressivitet. En pitbull är inte aggressiv och farlig av sig själv, utan en hund som gillar att träna och vara sin ägare till lags.

Jag är även mycket tveksam till att Ulf Lundell besitter kunskapen att se om det var en pitbull, blandras eller någon annan hundras som är lik en pitbull,som han påstår sig blivit attackerad av i Stenshuvuds nationalpark i Skåne. Men jag kan inte klandra honom. Jag har själv aldrig sett en bild på en pitbull i samband med en artikel om pitbullattacker. De hundar som figurerat på bilderna har varit staffar, bullterriers och diverse blandraser.

Om man ska gå över till ägarens ansvar i det hela så finns det huvudsakligen två kategorier av människor som skaffar en pitbull av fel anledning – och som inte borde ha hund över huvud taget.

Den ena är macho-killen med dåligt självförtroende som försöker att sätta sig i respekt hos sin omgivning genom att skaffa en kamphund. Ofta med inställningen att en tuff ras ska uppfostras ”hårt”, vilket resulterar i en rädd och osäker hund som helt saknar förtroende för människor.

Den andra typen är tjejen som skaffar en för att visa att det här är minsann inga monster utan snälla och gulliga hundar, men som i slutänden inte kan kontrollera sin hund.

Det är på grund av dessa människor som olyckor händer. En pitbull är en fysiskt och psykiskt krävande ras som kräver mycket arbete och tålamod av sin husse eller matte.

Reaktionerna som jag mött på stan med när jag varit ute och gått med min pitbull har varit minst sagt blandade. Den mest komiska, eller snarare sagt tragiska, är nog de människor som kommer fram och vill hälsa och som tycker att det är en jättevacker och snäll hund, tills de frågar om rasen. Då ser man hur deras ansiktsuttryck förändras från glatt till smått skräckslaget och de vänder på klacken och går därifrån. Alltså samma människor som bara några sekunder tidigare tyckte att det var den finaste och gladaste hund de någonsin träffat. Det kallar jag förutfattade meningar.

Som hundägare får man ofta höra historier från andra hussar och mattar om hur ”accepterade” hundraser hamnar i bråk med andra hundar. Varför stod det till exempel inget i tidningarna om golden retrievern som hoppade upp och bet huvudet av en jack russell terrier som tittade in genom ett tvättstugefönster i markplan i Vasastan i Stockholm? Ointressant förmodligen eftersom det inte var några ”kamphundar” inblandade, bara en olyckshändelse med två accepterade hundraser.

Varför skaffar man sig då en pitbull? Pitbullen är den mest tillgivna hund man kan tänka sig. Det är en utpräglad brukshund som älskar motion och att hållas sysselsatt. En pitbull behöver en erfaren ägare som kan ge den trygghet, mycket motion och psykisk stimulans. En pitbull är en krävande hund som kan bli farlig i fel händer.

Jag och min sambo är mer än nöjda med vårt val av hund. Vi har en underbar, glad och tillgiven hund som älskar andra människor och djur. Det är alltid tråkigt när olyckor händer, men dessa beror tyvärr alltid på en oansvarig ägare och inte på hunden. Det är trots allt vi hussar och mattar som väljer att ha hundar levande bland oss och inte tvärtom, och därigenom bär vi det yttersta ansvaret för hunden.

Publicerad 2003-07-30 på pitbull.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>