Thomas Finnborg, Ann-Charlotte Hammar Johansson: Licens för kamphundar

Antalet polisanmälningar om hundar som gått till attack mot människor och andra hundar har nästan fördubblats de senaste tio åren, skriver Thomas Finnborg (M) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M).

DEBATT. Kamphundarna blir alltfler i Sverige, sedan 2001 har antalet vuxit från 300 till 5 600 i år. I takt med den stigande populariteten ökar såväl kritiken mot vad många ser som en växande samhällsfara som de nöjda hussarnas och mattarnas passionerade försvar av sina älskade hundar. Och precis som med så mycket annat är det svårt att beskriva konflikten i andra färger än nyanser av grått.

Egentligen kan vilken hund som helst som tränats för uppgiften klassas som kamphund men de djur som i folkmun och på kvällspressens löpsedlar oftast går under epitetet är hundar av så kallad kamphundsras. Med det menas hundraser som historiskt använts som kamphundar och som på grund av sin avelshistoria fått med sig en ökad benägenhet till aggressivt beteende.

I rätt händer kan dessa hundar fungera alldeles utmärkt, vara trevliga familjehundar och inte utgöra någon fara för någon men man kan samtidigt inte bortse ifrån att vissa hundraser för med sig större risker än andra. Det ställer högre krav på ett ansvarsfullt hundägarskap samtidigt som många av dem som lockas av kamphundarnas negativa egenskaper knappast är lämpade för uppgiften att uppfostra sin hund på ett bra sätt.

En del yrkar på ett förbud för kamphundar. Det menar vi är att gå för långt. De flesta hundägare vet att väl fostra sina hundar, oavsett ras. Samtidigt har polisanmälningarna för att en hund gått till attack mot en människa eller en annan hund nästan fördubblats under de senaste tio åren.

För att inskärpa vikten av att man som hundägare förstår det extra ansvar det innebär att ta hand om en hund av kamphundsras har vi skrivit en motion till Sveriges riksdag där vi öppnar för att man inför ett licenssystem och utbildning för innehav av kamphund. Parallellt bör man också se över och stärka reglerna för att kräva munkorg för hundar som utgör en förhöjd risk för sin omgivning. Hur ett sådant system i praktiken utformas är en öppen fråga men vi anser att det är viktigt att hantera den problematik som finns på ett konstruktivt sätt genom en balansgång mellan frihet och reglering. Bra hundar och deras ägare ska inte bestraffas men de risker som finns måste tas på allvar.

Thomas Finnborg (M), riksdagsledamot, Helsingborg
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), riksdagsledamot, Bjuv

Källa: Helsingborgs Dagblad

5 thoughts on “Thomas Finnborg, Ann-Charlotte Hammar Johansson: Licens för kamphundar

 1. Det är väldigt fint av er, en väldigt konstig tanke faktiskt. Dessa satans moderater. Jag är så trött på alltihop. Vilka ska gå under kamphundslicensen? Renrasiga amstaffs? Resten är ju inte godkända raser i Sverige och klassas som blandraser. Så luddigt alltihop. Skärp hela HundSverige istället! UTBILDA, FÖRBJUD INTE

 2. Barbro Bruhn

  Kräv att AKC Amstaff öppnar stamböckerna. På detta sätt börjar APBT att betraktas som en ras i FCI som då kan börja styra Godkända Kennlar som föder upp APBT.

 3. Linda

  Hej!
  Läste precis er artickel ang licens krav för ”farliga” hundar.
  Tycker er ide är mkt bra, och jag hoppas att ett sådant krav ska komma i framtiden!
  MEN jag anser att ett slags ”körkort” för hundar inom C kategorin också ska krävas.
  Jag har varit med om otaliga ostabila och agressiva hundar av rasen Jack Russel o blandras, Schäfer osv…
  Nu vet jag inte om ni planerar att Jack russel tillhör kat B o isf är ju allt kalas!
  Jag själv äger idag 2 King Charles Spaniels, och min äldsta tik har blivit attackerad 3 gånger av hundar som slitit sig från ägaren o attackerat. Som tur är har hon klarat sig utan större skador, och mentalt rehabiliteras hon nu.
  Men jag, JAG har svårt att lita på andra hundar oavsett ras, för i mina ögon är det ägare i dagens samhälle som är problemet. Oavsett hundras bör man kräva ngn form av lydnad och struktur, samt tillgodose hundens behov för att få en lugn o stabil hund.
  Allt för få hundägare gör detta med de ”mindre” raserna, för dom är så söta, små och säkerligen helt ofarliga…
  Givetvis hjälper det inte min tik som är osäker, att jag också är osäker och det är något jag jobbar hårt med.
  Men jag bor i ett samhälle där pundare går med lösa pitbulls och rottweilrar, två utomordentligt trevliga hundraser i rätt händer. Men detta är definitivt fel händer, det sorgliga är att inget görs trots att hundarna attackerat människor och hundar, pundaren skaffar bara en ny om hans första blir avlivad pga ”aggressivitet”.
  Det är dags att sluta skylla hundarnas agressivitet på rasen i sig, utan ta sig en titt på ägarna bakom hunden.
  Jag har själv haft en pitbullmix, som hade haft mkt problem med agressivitet hos sin förra ägare. Men när han fick utlopp för energin, träffade hundar som var kontrollerade o stabila samt han fick ett jobb/uppgift så lugnade han ner sig. Och 2 år senare fans inte ett uns agressivitet kvar. Han gav min 1a King Charles tik ett guide spår till hur man ska uppföra sig, o lät henne busa med honom och var världens snällaste hund.

  Nu har jag babblat på massor, men det är ett ämne jag brinner för och tycker definitivt ni är bra som tagit itu med saken o kämpar för rätt!
  Hoppas att någon tar tag i hundsverige ordentligt och att det blir en vettig struktur!
  Man tycker ju att hundägare idag, borde vara mer utbildade än för 10 år sedan, med tanke på alla böcker, filmer, youtube osv som finns att se o lära ifrån…

  • Mike

   Så jävla bra skrivet!!!!!

 4. ch

  jag har ett antal bullterrier/miniatyrbullterrier som i dag anses som sk kamphundsraser,trotts att dessa raser inte har avlats för kamp på många år anses den tydligen farlig av politiker, oftas dom politiker som aldrig träffat en bullis, bullterriern var illa ute för ett antal år sedan men lite förnuftig info till Margareta Winberg som då var jordbruksminister så löstes det hela, visst körkort men under normala omständigheter, inga storlarm från politiker som inte har bättre att komma med

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>